DISKOGRAFIJA

CD sa nekoliko pesama sačuvanog narodnog stila, ali i onim kojima smo udenuli niti pop i džez muzike, kroz čiju smo usklađenost sačuvali sve elemente izvornog i autentičnog zvuka. 

U cilju boljeg razumevanja i potpunijeg doživljaja vlaške pesme i vama slušaocima van ovog govornog područja, uradila sam prepeve na srpski jezik, u čemu se svesrdno založio moj prijatelj Novica Radanović iz Slane. Takođe i ekranizaciju nekoliko pesama u saradnji sa produkcijskom kucom Ravenvision iz Požarevca.

Za ovaj projekat, PGP-RTS je imala sluha i CD iz njene produkcije izlazi 2015 godine. Spotovi su takođe jako dobro ocenjeni i bivaju prikazivani i u udarnim terminima programa RTS-a.

Uspešnost ovog CD-a naveo me je da i dalje radim na sakupljanju starih , ali i komponovanju novih pesama u istom maniru. Mi ne smemo stalno crpiti iz stvaralaštva naših predaka, već nam je dužnost da i sami stvaramo u skladu sa tradicijom koju su postavili, a da im udenemo i duh sadašnjeg vremena.

Tako su nastale i nove pesme: ” Lakremi lu Omolj” (” (“Suze Homolja”). Tekst potiče iz okoline Zaječara, a muziku za njega je komponovao nas poznati frulaš Velibor Kokorić.

Pesma “Trandafir dă la Moldova” (” Moldavska ružo”), potekla je iz Rumunije, a prepevala sam je po zelji moje majke, jer joj je bila najdraža pesma iz mladosti.
To mi govori da pesme ne poznaju granice, već samo emocije ova dva bliska naroda.

Posto sam odrasla i obrazovala u bilingularnoj sredini, razumljivo je da se pojavila zelja za kreiranjem novih pesama i na srpskom jeziku.

Za saradnika i kompozitora pesama sa dušom, jedinih koje mogu zadovoljiti moj afinitet, izabrala sam jednog od najboljih na ovom prostoru, Radeta Radivojevića.

Prva pesma u tom nizu je “Cveta trešnja u planini”, tekstopisca Dragana Mlavskog , uz manje korekcije kompozitora, radi boljeg uklapanja u melodijsku liniju.

Nedavno je iz iste laboratorije izašla i druga pesma pod nazivom “Pesmo, moja radosti”, pri čemu je ovde Rade Radivojević kompletan autor . 

Ova topla,  narodna pesma sa tradicionalnim motivom, zaslužila i ekranizaciju-spot,  koji sam ponovo uspešno realizovala sa timom Ravenvision-a. Snimljena je na prostoru ergele Ljubičevo, kraj Požarevca i nosi priču povratka u rodni kraj.

 

Božica Boba Nedeljković

© 2021 Božica Nedeljkovic •  All rights reserved

Powered by WP – Designed Ravenvision web